logo-nettside1
Maling er jo enkelt

Maling er jo enkelt

Artikkel skrevet av ByggeBolig

Malere er malere?

«Malerhåndverket er et av de vanskeligste, mest misbrukte og mest misforståtte av alle håndverk.
Fordi ‘det er ingen sak å male’.  Fordi folk tror de er malere.» – H.P Hofseth, 1933.

Dette skrev H.P.Hofseth i boken Malerfaget og publikum så langt tilbake som i 1933.
Det var nemlig på denne tiden Alf Bjercke, også kjent som Maler’n til Bjerke, introduserte markedet for ferdigblandet oljemaling. Dermed var på sett og vis malerens monopol som produsent forbi. Det var ganske enkelt ikke lenger nødvendig å ha inngående kompetanse om kjemi, bindemidler, pigmenter osv. for å få malingen mellom hendene.

Haugevis av malingsvarianter

Utviklingen fortsatte selvsagt og i dag får vi tak i allverdens malingsvarianter i alle tenkelige farger på ethvert nes over det ganske land. Og det skal ikke være noen tvil om at vi benytter oss av mulighetene.
Tall fra Prognosesenterets Future Living-rapporter viser at det faktisk går mindre enn 2 år mellom hver gang vi tar frem penselen eller rulla og maler ett eller annet i boligen.

Artikkelen fortsetter under bildet fra MesterAlliansen.
OK Vedøy er medlem av MesterAlliansen
.

 

Dagens maling har dessuten blitt mye enklere å jobbe med og inneholder i svært få helseskadelige stoffer. Slik sett har det gått troll i ord for H.P. Hofseth. Ofte er det nemlig ingen sak å male, selv om de færreste går med en oppfatning av at de faktisk er malere.

Maleren er ikke overflødig

I noen tilfeller kan det likevel være smart å bruke fagfolk. Særlig dersom du står overfor rehabilitering av eldre hus, har behov for å utføre antikvarisk malerarbeid eller skal renovere krevende fasader Da støter du fort på gamle malingstyper og materialer som krever særskilt kompetanse og produkter for å få et godt resultat. Det kan også være du får behov for å utøve malingsteknikker som de mange amatører ikke har forutsetninger for å beherske. Eksempelvis brokettmaling, marmoreringsteknikker og lasurmaling. Dekorasjonsmaling bør også overlates til proffene dersom du vil ha et strøkent resultat.

Maling av hus – sats på proffen

Det du kanskje oppfatter som enklere malingsarbeid, blant annet å male huset, kan du også vurdere å overlate til en proff. Særlig dersom alternativet er å stå i en stige – det er både lite ergonomisk, lite effektivt og til dels farlig. Hyrer du inn en proff sparer du både tid og kropp.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email